fbpx

De pilatesmethode is speciaal gericht op het soepel en sterk maken van de wervelkolom.

Om een gezonde rug te hebben is het belangrijk dat de rug soepel en sterk is, maar ook dat de tussenwervelsschijven voldoende ‘vol’  zijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je wervelkolom in elkaar zit, wat tussenwervelschijven zijn en waarom het zo belangrijk is om gezonde ‘ volle’ tussenwervelschijven te hebben en wat je er eventueel aan kunt doen om je rug gezond te maken en houden.

Pilates is een training dat zich bij uitstek richt op een gezonde, sterke en soepele wervelkolom. Een training dus waar je je hele leven profijt van hebt!

DE RUGGEGRAAT EN DE RUGGEWERVELS

De ruggegraat is een van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. Zonder ruggengraat kunnen we onszelf niet overeind houden. De ruggengraat geeft ons lichaam structuur en ondersteuning. De ruggengraat is gemaakt om ons ruggemerg te beschermen.

Maar wat is nou die ‘ ruggegraat’?

De ruggegraat is opgebouwd uit kleine botten – de wervels- die boven op elkaar gestapeld de wervelkolom vormen. Een normale ruggengraat heeft een S-vorm als je er van de zijkant tegenaan kijkt. Die S-vorm helpt een gezonde ruggengraat om allerlei soorten druk goed op te vangen. Doordat de wervels in de S-vorm boven elkaar staan, kan de rug ‘veren’ door beweging. En door dat veren worden de schokken goed opgevangen. Als de wervels recht boven elkaar zouden staan, zouden alle krachten steeds recht op de wervels en de tussenwervelschijven terecht komen.

Een belangrijk geheim dus voor een gezonde rug: de S-vorm.

Die S-vorm werk als een natuurlijke schokdemper, waardoor krachten die op de ruggengraat terecht komen, worden omgezet in een verende beweging. Een stijve rug, die niet makkelijk kan bewegen, zorgt er dus o.a. voor dat te veel krachten op de tussenwervelschijven komen en dat deze als het ware te veel ‘geplet’ worden.

Een rug die niet in de gezonde S-vorm staat, vang de krachten die op de ruggegraat worden uitgeoefend, niet goed op.

De tussen wervelschijven krijgen het dan te zwaar te verduren

Belangrijk is dus: een goede S-vorm en een ‘ losse’ rug.

De banden en pezen van je rug.

Als het gaat om het in de vorm houden van de ruggengraat, zijn de banden en pezen van de rug van groot belang. Maar wat is nu het verschil tussen banden en pezen? Het verschil zit hem hierin, dat banden botten met botten verbinden en pezen spieren met botten. Je ruggenwervels zijn botten, die dus aan elkaar verbonden zijn met banden. Maar wat zijn nu die banden die tussen de wervels zitten?

TUSSENWERVELSCHIJVEN

De tussenwervelschijf is opgebouwd uit een kern met daaromheen bindweefsel. Dit bindweefsel is de band die de wervels met elkaar verbindt. De tussenwervelschijf is een van de belangrijkste onderdelen van de wervelkolom.

De bindweefselring die om de kern van de tussenwervelschijf heen zit, verbindt niet alleen de boven elkaar staande wervels met elkaar, maar houdt ook de kern bij elkaar. De sponsachtige kern probeert van nature vocht uit de omgeving op de zuigen en zal daarmee opzwellen. Dit opzwellen kan niet onbeperkt doorgaan. Het wordt aan de buitenkant begrensd door de bindweefselring en aan onder- en bovenkant door de aangrenzende wervels.

Als dit ‘opzwel’ proces van de tussenwervelschijf goed werkt, dan is de tussenwervelschijf dus ‘ vol’. En daar heb je baat bij, want dan kan je rug soepel buigen en draaien op gezonde en soepele tussenwervelschijven.

EEN GEZONDE TUSSENWERVELSCHIJF

Bij babies en kleine kinderen bestaat de tussenwervelschijf voor ongeveer 90% uit water. Naarmate we ouder worden, neemt dat percentage af. In een stijve en onbeweeglijke rug zien we dat de tussenwervelschijven veel sneller uitdrogen en dun worden. Mensen met dunne tussenwervelschijven krijgen vaak te horen dat hun tussen wervelschijven versleten zijn.

Je kan ook zeggen dat ze niet versleten zijn, maar uitgedroogd of verwaarloosd.

In een stijve en onbeweeglijke rug worden de tussenwervelschijven sneller dun. Maar hoe komt dat nou? Dat zit zo: de krachten die op de rug worden uitgeoefend, kunnen in de onbeweeglijke rug onvoldoende in beweging worden omgezet. En dat heeft een tweeledig gevolg:

  1. ten eerste zorgt het gebrek aan beweeglijkheid dat de krachten die op de rug worden uitgeoefend, zich veel meer richten op de tussenwervelschijven zelf, die daardoor samengeperst worden. Om de krachten op de rug niet in beweging kunnen worden omgezet, moeten de tussenwervelschijven dit opvangen. Deze worden daardoor dunner en dunner.
  2. ten tweede zorgt het gebrek aan beweeglijkheid voor verminderde circulatie rondom de tussenwervelschijven waardoor de vochthuishouding en – regulatie niet goed genoeg is voor de tussenwervelschijf om zich opnieuw vol te zuigen. Met andere woorden, er is geen gunstige omgeving waaruit de tussenwervelschijf water kan putten. Een goede doorbloeding is het gevolg van goede beweging van de spieren; En een goede vochthuishouding hangt samen met een goede doorbloeding.

bij een rug die niet voldoende beweegt:

  1. is er dus verminderde doorbloeding van de spieren die rondom de wervels liggen;
  2. dat betekent automatisch dat de vochtregulatie minder is;
  3. en dat betekent weer dat de tussenwervelschijven niet zo snel weer opzwellen als ze zouden moeten!

De meeste mensen hebben onvoldoende beweging. Dat uit zich niet alleen in een toenemend gewicht, maar ook in een verminderde doorbloeding van vitale onderdelen van ons lichaam. Waaronder dus de rug!

Naarmate dit langer duurt, zal de tussenwervelschijf steeds meer uitdrogen en dunner worden. De stijfheid (onbeweeglijkheid) van de rug en de slechte doorbloeding als gevolg van te weinig beweging, is een combinatie die garant staat voor problemen met de rug.

DROGE TUSSENWERVELSCHIJVEN = ‘SPELING’ IN DE RUG

Bij een gezonde tussenwervelschijf is de ruimte tussen de wervels gevuld met voldoende sponsachtig materiaal. Hierom heen zit het bindweefsel, de banden die de wervels bij elkaar houden. Als de kern van de tussenwervelschijf steeds minder volume bevat, dan krijgen we speling, omdat de banden zijn afgestemd op een ruimte tussen de wervels van bijvoorbeeld 1 cm. Stel dat de ruimte nu maar bijvoorbeeld een halve centimeter is, dan ontstaat daarmee automatisch speling.

Als er speling tussen de wervels ontstaat, kunnen de wervels makkelijker een kant op bewegen die ze eigenlijk niet op moeten. Zodra dat gebeurt, reageert je lichaam, om schade te voorkomen, als volgt: je spieren springen in een krampreactie. Je ervaart dat als pijn in je rug, of al een blokkade van de rug. Vaak is een hele kleine beweging al aanleiding voor zo’n reactie. Als dat gebeurt, zeggen we: ‘Het is in mijn rug geschoten.’

Lage rugpijn is niets anders dan een signaal van je lichaam dat het steeds allerlei krampachtige aanpassingen moet doen.

Omdat de wervels te makkelijk allerlei kanten op schieten, moet er steeds gecorrigeerd worden. Als dit te vaak gebeurt, raken je spieren in een permanente kramp, wat je nu ervaart als chronische pijn in je rug…

DUS: SPIEREN TRAINEN EN SOEPEL MAKEN!

Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden.

Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden. Sterke rugspieren kunnen de speling, die is ontstaan als gevolg van de dunnere tussenwervelschijven, compenseren. Dat is de eerste winst, en dat kan al op korte termijn. Het trainen van de rugspieren heeft ook een lange termijn effect: de doorbloeding en beweeglijkheid van de rug nemen toe, waardoor de tussenwervelschijven weer in volume kunnen toenemen, wat weer zorgt voor meer souplesse en goede beweeglijkheid in de rug en dus minder rugpijn.

Er moet worden gewerkt aan versterking van de spieren en tegelijkertijd aan het scheppen van ruimte tussen de wervel. Het is dus belangrijk om te werken aan:

  • een verbeterde mobiliteit van de rug
  • het oplijnen van de wervels (S-vorm, goede lichaamshouding)
  • verbeterde circulatie (vochthuishouding)
  • ruimte tussen de wervels
  • het versterken van de spieren.

SLIJTAGE

Slijtage is een uiterst interessante genoemde oorzaak van rugklachten, waarvan de meeste experts zeggen dat het maar de vraag is of de oorzaak hier gezocht moet worden. Iedereen veroudert en bij iedereen vindt dus ook veroudering van de tussenwervelschijven plaats. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Uit dat onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen soms last hebben van pijn in hun lichaam op een plek die helemaal niet overeenkomt met de plaatst waar een doorgebroken tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg aan duwt (hernia). Ook blijken er mensen te zijn met dunne tussenwervelschijven, die helemaal nergens last van hebben!

Het komt er in feit op neer dat de dikte van de tussenwervelschijf op zichzelf niet de voornaamste oorzaak is van de problemen. Het gaat echter om een combinatie van problemen die samen zorgen voor rugklachten. De tussenwervelschijf, samen met de spieren en de houding, zijn de grootste boosdoeners.

Met slijtage hebben we allemaal te maken. We hebben ook allemaal een lichaam met een geweldig herstellend vermogen. Alleen moeten we ons lichaam wel de kans geven om tot zelfherstel te komen.

Natuurlijk herstel

Je lichaam, en dus ook je rug, heeft een geweldig herstellend vermogen meegekregen. In de meeste crisissituaties in de rug (als het er weer eens ‘in’ geschoten is) zich met voldoende tijd vaak ‘ vanzelf’ oplossen. Maar na verloop van tijd schiet het er, jammer genoeg, vaak weer in. Dat laatste komt omdat er aan de onderliggende oorzaak van het rugprobleem, namelijk een verkeerde houding en slecht geoefende spieren, nog niets gedaan is. Je kan hieruit concluderen dat je lichaam in staat is om zelf datgene te doen wat de schade beperkt en ook opruimt. Maar het lichaam kan niet volautomatisch je spieren trainen. Daarvoor is jouw hulp nodig! De meeste hernia’s bijvoorbeeld worden door je lichaam zelf genezen.

MENUETIPS

Meer water!

Gewoon water is ongelooflijk belangrijk voor een gezonde rug. Je moet zorgen dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt, zeker als je last hebt van je rug. Het beste doe je dat met water. Iedere dag 6 tot 8 glazen water is noodzakelijk.

Meer vette vis of levertraan

Naast water in je dagelijks menu, is het goed om voldoende vette vis te eten, makreel bijvoorbeeld. Hier zit hele gezonde olie in die een gunstige uitwerking heeft op je gewrichten. Iedere week wat vette vis toevoegen aan je menu is goed voor je gewrichten. Levertraan is ook prima! Lekker is het misschien niet, maar je kan genegeerde ook hele goede visoliecapsules kopen.

Stoppen met nicotine

Nicotine heeft een zeer slechte invloed op het herstelproces van de tussenwervelschijf. Als je dus je lichaam de mogelijkheid wilt geven om te herstellen, zeg dan nee tegen deze schadelijke stoffen.

Pas op met alcohol en koffie

Voor het afbreken van alcohol is vocht nodig. Daarom is het van belang om spaarzaam om te gaan met alcohol. Koffie en alcohol onttrekken vocht aan je lichaam. Dus ook aan de gebieden rond de ruggegraat. Van belang is dat je voldoende vocht tot je neemt. En als je een hernia hebt, dan is het te overwegen om even helemaal te stoppen met alcohol en koffie om de tussenwervelschijven alle hulp te geven bij het herstelproces.

CONCLUSIES

Versoepeling en versterking door….oefeningen:

  1. S-vorm en losse rug
  2. Dikkere tussenwervelschijven
  3. Sterkere en soepelere spieren
  4. Ruimte tussen de wervels
  5. Soepel SI gewricht
  6. Letten op houding
  7. Rekken en strekken

Je zou willen dat je dit met een pilletje kan oplossen, maar dat is helaas niet mogelijk. Je zal zelf aan de slag moeten en blijven. Kortom: door oefeningen! Maar dan wordt je wel beloond.

En dan nog een aantal dingen die je eenvoudig in je je menu kan wijzigen:

  1. 6 tot 8 glazen water per dag (ong 2 liter)
  2. vette vis of levertraan
  3. stoppen met roken
  4. voorzichtig met alcohol en koffie

(Bron: www.rugpijnweg.nl)